logo Novoměstská radnice facebook
logo Novoměstská radnice facebook

Program

Výstava Palaestra 20 poodhaluje návštěvníkům neobvyklou tvůrčí polohu našich předních výtvarníků a umělců, kteří mezi provazy boxerského ringu předávají své mnohaleté zkušenosti a hodnoty mladým lidem a dětem hledajícím svoji životní cestu. Návštěvníci se tak seznámí nejen s díly autorů, ale rovněž se stanou diváky zápasu mladých boxerů na životních křižovatkách.

 

Galerie ve věži Novoměstské radnice

Otevírací doba výstavy:

úterý - neděle 10 - 18 hod, pondělí zavřeno

mezi 12. - 13. hod 30 minut polední pauza

Vstupné:

v souvislosti se vstupem na Věž:

plné 60 Kč
snížené 40 Kč
rodinné 130 Kč

 

Zájem o box spojuje v Palaestře malé i dospělé. Kluci a holky na straně jedné, na druhé dobrovolníci sdílejí společný čas: jeho jmenovatelem je úsilí, kázeň a vytrvalost. 

Obrazy malířů dobrovolníků jsou výsledkem vůle a systematické práce stejně jako sportovní úspěchy mladých milovníků boxu.

Svět spoluprožíváním vzniklý předává vzkaz, jež ozřejmuje smysl a význam úcty k člověku – dialog. 

Z prolnutí odhodlání a odříkání vede cesta k „jednotě ducha a těla“, jedné ze základních deviz lidskosti. K jednomu z nadčasových a stále platných ideálů člověka.

 

Vystavují: 

Ivan Komárek, Krištof Kintera, Aldin Popaja, Jiří Franta / David Böhm, Vojtěch Adamec ml., Stanislav Diviš, Pavel Forman, Libor Kaláb, Filip Horyna, Jan Rous, Karel Štědrý a Tašo Andjelkovski a své myšlenky a svůj boxerský svět představí i mladí boxeři od úplných začátečníků po úspěšné borce a mistry republiky.

Spolek PALAESTRA je sdružení pro mimoškolní aktivity, jehož vznik inicioval roku 1999 boxer a trenér v jedné osobě Jan Balog. Spolek navštěvují často děti ze společensky znevýhodněných skupin, které se skrze sportovní výuku učí kázni, zodpovědnosti, disciplíně a odvaze čelit náročným zkouškám nejen v ringu, ale i v životě. S tímto cílem mladým boxerům pomáhá i skupina dobrovolníků, do ringu rekrutovaných z řad umělců a intelektuálů. Tento mezigenerační vztah poodhaluje návštěvníkům právě výstava nazvaná k 20. výročí založení spolku PALAESTRA 20

Výstava (instalace) je pojata jako pozvánka do zákulisí, kde se střetává sport a umění, zkušenost a mládí, zákulisí, kterým je boxerská šatna - místo, kde začíná cesta každého mladého boxera!

 





nahoru


logo Novoměstská radnice