logo Novoměstská radnice facebook
logo Novoměstská radnice facebook

Program

PMN 2020 byla organizátorem zrušena. Kontakt na organizátora: 
Petra Štůlová, Národní muzeum,  Praha 1, T: +420 224 497 373 | M: +420 608 359 490 / E: petra.stulova@nm.cz 
 
 *********************************************************

Novoměstská radnice nebude chybět mezi účastníky dalšího ročníku oblíbené Pražské muzejní noci. Letos je  kvůli koronavirové epidemii červnový termín PMN přesunut z června na říjen.

Otevřeno: sobota 10. 10. 2020

19 - 01 hod - bude upřesněno

Festival muzejních nocí  každoročně uzavírá Pražská muzejní noc. Budete moci navštívit nejznámějších pražská muzea a další instituce. Během 17. ročníku PMN vás opět čeká bohatý program, ale také TRADIČNÍ VOLNÝ VSTUP či BEZPLATNÁ PŘEPRAVA speciálními autobusovými linkami. Unikátní akce, kterou každoročně navštíví desítky tisíc lidí, přináší ojedinělou možnost prozkoumat kulturní bohatství naší metropole ve zcela ojedinělé atmosféře. 


Podrobný program, dopravní spojení mezi jednotlivými objekty a všechny další informace o průběhu celé Pražské muzejní noci na www.prazskamuzejninoc.cz.

 TRASA - bude upřesněno

 

PROGRAM NA NOVOMĚSTSKÉ RADNICI BĚHEM PMN:

prohlídka VĚŽE Novoměstské radnice s výhledem na noční Prahu z jejího ochozu

STÁLÁ EXPOZICE v Bytě věžníka HISTORIE NOVÉHO MĚSTA A PRAHA PANORAMATICKÁ. Výstava představuje historii Nového Města i nejstarší pražská panoramata, která zachycují podobu Prahy z vyvýšených míst ohraničujících celou pražskou kotlinu. Výstavu tvoří kopie historických rytin z archivu Muzea hl. m. Prahy. Z ochozu věže se naskytuje překrásný výhled na noční Prahu.

- VÝSTAVA v galerii ve věži - BARVY PŘÁTEL - představuje obrazy plné emocí a poznání, ale i dva osobité pohledy na svět. Příběh dvou životních přátel,  akademických malířů Vlastimila Elšíka a Borise Jirků, kteří spolu prožili významný kus života. Společně studovali, oba žijí a tvoří v hlavním městě a významnou část své energie věnují i mladým adeptům výtvarného umění. 

- VÝSTAVA v galerii v přízemí - PODVACÁTÉ - TVŮRČÍ SKUPINA - VÝSTVA VÝTVARNÉ TVORBY / Již dvacáté bienále Tvůrčí skupiny, která vznikla téměř před 40 lety, kdy skupina architektů a urbanistů začala společně vystavovat svá různorodá výtvarná díla - grafiku, kresby, obrazy a objekty. Pravidelní návštěvníci mohli sledovat i tvůrčí vývoj jednotlivých členů skupiny, kteří mají za sebou mimo jiné také řadu samostatných výstav.

SOCHAŘSKÝ FESTIVAL na nádvoří Sculpture Line 2020 / Alexandra Koláčková - Sedící postava. Jednou ze zajímavých zastávek sochařské linky 6. ročníku mezinárodního sochařského festivalu je Novoměstská radnice. Socha je zhotovena z vysokopálené šamotové hlíny. Prvotním impulzem vzniku této realizace byl záměr dotvořit intimní místo jedné soukromé zahrady posezením s plastikou. Vznikla tak lavička v podobě stylizované ženy, které se můžete uvelebit v náručí s knížkou, nebo usednout tváří v tvář blízké osobě v důvěrném hovoru / www.sculptureline.cz.

k nahlédnutí barokní KAPLE v I. patře věže, původně gotická kaple, později zasvěcená Nanebevzetí Panny Marie a patronu české země sv. Václavovi. V roce 1722 byla přestavěna v barokním stylu, ze kterého se zachovala např. klenba uprostřed zdobená freskou alegorie Práva a Spravedlnosti, či vstupní profilovaný portál. Kaple je zrestaurována.

- k nahlédnutí VELKÝ SÁL z I. patra věže, na jehož stěnách jsou zbytky nástěnných maleb, pocházejících z 16. století a uprostřed tři sloupy

k nahlédnutí KONŠELSKÝ SALONEK v přízemí, který je vybaven krásným historickým nábytkem, jeho dominantou je původní malovaný dřevěný strop

prohlídka MÁZHAUZU, gotické sloupové síně v přízemí s kamennou podlahou, klenbou a se zbytky původních kreseb na stěnách

prohlídka originálu SOCHY Neptuna z jemného pískovce ve vstupní hale svateb v přízemí, kterou vytvořil v letech 1875 - 1877 sochař Bohuslav Schnirch

prohlídka dlážděného NÁDVOŘÍ s kašnou a studnou, na kterém jsou umístěny k posezení polštáře sochařky Veroniky Psotkové

 

OBČERSTVENÍ:

Street Food Pop Up - během tahu po noční muzejní Praze vás na nádvoří posilní na cestu skvělé a pestré pouliční jídlo

Café Neustadt - občerstvit se mohou návštěvníci také ve známé kavárně se zahrádkou na nádvoří https://www.facebook.com/cafeneustadt/

 

VCHOD Z KARLOVA NÁMĚSTÍ, VÝCHOD PŘES NÁDVOŘÍ DO VODIČKOVY ULICE

 

UPOZORNĚNÍ: Novoměstské radnice má bezbariérový přístup pouze na nádvoří.

 

Kontakt:

Albert Kubišta, ředitel NR - albert.kubista@nrpraha.cz, 731 439 764

Petra Baďurová, propagace - badurova@nrpraha.cz, 725 061 407

Novoměstská radnice, p. o., Karlovo nám. 1/23, 120 00 Praha 2, www.nrpraha.cz 

 

https://www.prazskamuzejninoc.cz/2020/ 

https://www.facebook.com/prazskamuzejninoc/ 





nahoru


logo Novoměstská radnice