logo Novoměstská radnice facebook
logo Novoměstská radnice facebook

Program

Výstava loutek k připomenutí výročí 100 let od narození Arch. Zdeňka Podhůrského, jednoho z našich největších loutkářů a výtvarníků, autora půvabných loutek k večerníčkům Broučci a dalších.

Galerie v přízemí Novoměstské radnice /  4. 9. - 4. 10.  2020

 

OTEVÍRACÍ DOBA:

út - ne 10 - 18 hodin 

mezi 12. - 13. hod 30 minut polední pauza

Během EHD 2020 od 12. do 20. září 2020 otevřeno 10 - 20 hod

 

Vstup do Galerie v přízemí je z průjezdu z Vodičkovy ulice po dvou schůdcích. Pro vjezd a výjezd invalidního vozíku je možné si zapůjčit u ostrahy Novoměstské radnice ližiny /vstup do vrátnice z nádvoří vlevo/.

 

VSTUPNÉ:

plné 50 Kč

snížené 20 Kč

rodinné 100 Kč

Během EHD 2020 od 12. do 20. září 2020: zvláštní vstupné:

jednotné 20 Kč

 

Expozice Nejen Broučci Arch. Podhůrského bude průřezem jeho téměř padesátileté samostatné tvorby, bude vystaveno přes 200 originálních, dřevěných loutek z jeho pozůstalosti, kresby a dokumentace. Pro atraktivnost výstavu doplní zvětšené duplikáty Broučka a Berušky a Pavoučka, číhajícího ze sítí. Součástí je i drobná interakce, kdy si děti na místě udělají loutku ze vstupenky, ke které dostanou u vstupu doplňky a podle video návodu si loutku samy vytvoří.

Věříme, že občané Prahy výstavu uvítají a že rodiče a prarodiče si s radostí připomenou své mládí a dětství a svým dětem ukážou jiný svět, než ten digitální, který je všude obklopuje. Kreativní, milý a pozitivní, který vznikal právě v jejich metropoli, v těsném sousedství galerie, v podkrovním ateliéru na rohu Lazarské a Spálené ulice.

 

Arch.  Zdeněk Podhůrský  (19. září 1920 – 31. 3. 1981) začínal jako řadový řezbář u profesora Skupy. Tady vytvořil legendární marionetový Černošský orchestr a rázem se zařadil mezi nejtalentovanější výtvarníky a objevil se v odborných publikacích. Na radu Josefa Skupy se osamostatnil a ve svém ateliéru v podkroví domu Diamant v centru Prahy začal utvářet svůj vlastní, osobitý rukopis. Jako první se zaměřil na soustruženou loutku a tu postupně dovedl k naprosté dokonalosti, kdy loutky byly tvořeny ze 100% pouze ze soustružených dílků. Byl vynikající kreslíř a dostal pracovní nabídku od největšího génia Ameriky - Walt Disneye. Odmítl ji a pracoval dál v naší metropoli. Vytvořil zde desítky reklamních loutkových filmů, v Čsl. televizi  spolupracoval na dětských vysíláních a filmech - Císařovy nové šaty, loutková znělka „ Kolotoč“ a výpravy pro inscenace mnoha pohádek. Pro Čsl. státní film vytvořil loutky k filmu Karla Zemana  - Cesta do pravěku, spolupracoval s J.Ladou - Hrátky s čertem, loutky do pohádky Zlaté kapradí, Rusalka a další. Byl jedním ze zakládajících členů Ústředního loutkového divadla v Praze a soudním znalcem pro loutku. Stal se kreativním ředitelem družstva DEREDA, kde vytvořil cca 100 prototypů hraček pro Čs. hračkářský průmysl, návrhy divadelních loutek a dekorací domácích divadélek. Pro světové výstavy vymyslel a vytvořil dioramata – plastické loutkové obrazy – které se staly naším fenoménem a nesměly chybět v muzeích. Neslavnějšími z jeho televizní tvorby byli jistě loutky k večerníčkům  Broučci podle předlohy J.Karafiáta. Vytvořil také desítky prestižních kalendářů, které reprezentovaly Českou loutku v zahraničí (Pragoexport, Motokov, Merkuria, Strojimport, Vítkovické železárny a další). Kalendář 1966 byl otištěn v Graphis Antal (Švýcarsko), jako nejlepší práce roku. Pro Vítkovické železárny navrhl a vytvořil maskota a značku - Rytíře Vítka. Pro Španělskou televizi tvořil tři roky loutky k seriálu Myš Violeta a její Říše fantazie, seriál obdržel cenu Eurovize a Cenu Zlaté palmy. Arch. Podhůrský byl vysílán na výstavy po celém světě. Po návratu ze Španělska dostal nabídku na místo ředitele Krátkého filmu, ale pod podmínkou podepsání spolupráce s STB. Odmítl a dva roky neměl práci. Na „milost“ byl vzat až za podmínky, že vytvoří loutky k Sovětskému autorovi. Vybral si Nosova a vznikly loutky k večerníčkům Neználkovy příhody a po té k večerníčkům Příběhy Čokoládového panáčka, Čmelák Aninka a Krokodýl Ham. Stal se profesorem na AMU, kde učil své vlastní patenty vodění loutek a jejich pohybové technologie. Jeho poslední, bohužel nedokončenou prací, jsou loutky k animovanému seriálu Řecké báje a pověsti.

Jeho loutky zdobily 28 výstav v ČSR a 18 mezinárodních a světových výstav v zahraničí, např.: 

EXPO 58 v Bruselu ( zlatá medaile), EXPO Montreal 1967, Neuchatel (Vítězná hračka), Řím,  Moskva, Havana, Cairo,  Amsterodam, Vídeň, Paříž, Spokan, Teherán, Toronto, Quebeck, Vancouver, Ósaka, Tokio a další ...

 

 
www.brouccipodhursky.cz

Facebook:  https://www.facebook.com/Broučci-ArchZdeněk-Podhůrský-101113131329001





nahoru


logo Novoměstská radnice