logo Novoměstská radnice facebook
logo Novoměstská radnice facebook

Program

 

Dvanáctý ročník ojedinělého plesu s neopakovatelnou atmosférou renesanční slavnosti. Pobýt může každý, tanečník i netanečník. Stačí obléci si oděv ve stylu evropské renesance či raného baroka a vydat se s námi na cestu časem.  Vybalte své nejhezčí šaty, pohár na víno a vyberte si ze seznamu skladeb…. Těšíme se!

K tanci akusticky zahrají Housebroken consort a Svobodné hudební bratrstvo.

Těšit se opět můžete na dobové občerstvení, hry i kadeřnice z Lazebny u Tygra a draka. Dvanáctý ročník Rudolfínského plesu proběhne v 1. patře ve Velkém sále Novoměstské radnice. Těšit se letos  můžete na opětovné setkání nejen při tanci.

A abychom nepokazili dobové „kulisy“ plesu, vyhlašujeme na celou dobu akce kostýmovou povinnost renesance a raného baroka, Evropa.

 

Vstupné: v předprodeji do 1. 10. 2022  350 Kč 

Podrobnosti, taneční pořádek, pravidla her a další informace o plese:  https://rond.cz/rond-o-s/ples/ 

 

 

TISKOVÁ ZPRÁVA

Rond, z. s.

 

Tisková zpráva,  17. ledna 2022

12. Rudolfínský ples

společenský repertoár 16. a 17. století

 

PRAHA: V sobotu 8. října 2022 ve Velkém sále Novoměstské radnice se od 19h do 23h uskuteční dvanáctý jubilejní ročník ojedinělého plesu s neopakovatelnou atmosférou renesanční slavnosti. Pobýt může každý, tanečník i netanečník. Stačí obléci si oděv ve stylu evropské renesance či raného baroka a vydat se na cestu časem.

Zatímco tanečníci předvedou své hbité nožky ve víru tance, netančící mohou ochutnávat rozličnou krmi dle dochovaných receptur, poslouchat libý zpěv za doprovodu loutny či gamby nebo si zahrát staré společenské hry jako jsou karty, kostky, vrhcáby či jiné méně známé. A třeba se nakonec ve světle svic odváží zatančit si některé jednodušší tance ze zápisků londýnských studentů práv či oblíbené kruhové tance francouzských měšťanů.

„Snažíme se hostům zprostředkovat neobvyklý zážitek večerní slavnosti z rudolfínské Prahy, jak se u nás říká od hlavy až po paty. Slavnost proběhne v prostorách Velkého sálu Novoměstské radnice, jehož podoba přispívá k dotvoření autentické atmosféry. K tanci nám opět akusticky zahrají kapely Housebroken consort a Svobodné hudební bratrstvo, se kterými již od září sestavujeme taneční program, a snad se opět dočkáme i nějaké poezie“ uvedla Hana Major Sládková, zakladatelka tradice Rudolfínských plesů. „V podtitulu uvádíme, že jde o společenský repertoár 16. a 17. století (1500-1700). Sbírky, ze kterých tance čerpáme, proto omezujeme stanovenou datací. Samotná skladba tanců zůstává během let konstantní. Dělíme je na pomyslné bloky tanců dle sbírek, francouzské sestávající převážně z bránlů, tance anglické z tzv. old measures, italské jsou převážně balla a balleta, nechybějí ani hvězdy renesančního repertoáru pavana, galliarda či courante a tanečně nejatraktivnější “country dances”. V těchto blocích pak tance obměňujeme tak, aby měli možnost zatančit si jak naprostí začátečníci, tak tanečníci pokročilejší. Pro taneční fajnšmekry pak každoročně nabízíme možnost blýsknout se s nějakým složitějším tancem dle jejich výběru,“ dodala Adéla Jelínková, členka spolku Rond, která má na starosti taneční pořádek a nápady pro historické doplňky slavnosti. “Opět bychom si během večera chtěli připomenout jednu z významných osobností renesančního světa. V roce 2021 uplynulo čtyři sta let od úmrtí luteránského hudebníka Michaela Praetoria (1571–1621), jednoho z nejvšestrannějších a nejplodnějších německých skladatelů a sběratelů melodií sedmnáctého století. Pro tanečníky je znám především jako autor Terpsichore, obrovské sbírky třísetdvanácti tanečních melodií, kterou vydal v roce 1612,“ doplnila Hana Major Sládková. Na podzim proběhly tři semináře k naučení či opakování jednoduchých plesových tanců a jedno rychlé opakování chystáme přímo v den plesu.

Vstupné je možné zakoupit v předprodeji do 1. 10. 2022 za 350,- prostřednictvím portálu GoOut či spolu s rezervací míst k sezení na rudolfinskyples@gmail.com.

Více informací o plese je možné získat na webových stránkách www.rudolfinskyples.cz, www.rond.cz/ples či FB stránkách.

 

Kontakt: rudolfinskyples@gmail.com

                Hana Major Sládková, tel.: 737 738 811
                Adéla Jelínková, tel: 724 979 840

Fotografie z předchozích ročníků pro tisk: Hana Major Sládková, mail: hana@rond.cz

Rond z. s. uchovává a rozvíjí evropské kulturní dědictví s důrazem na tanec a hudbu. Usiluje o navrácení tance do každodenního života. Pořádá historické plesy, kurzy, letní taneční školy a dobové pikniky, které jsou přirozeným spojením tance, hudby, kostýmů, společenských her, dobových receptů atd.

Od roku 2010 Rond systematicky usiluje o prezentaci hudby a tance jako součásti každodennosti. Slučuje oblasti historického tance a současný evropský trend tzv. balfolk, živý městský folklor, mezinárodní tancovačky a koncerty, tradiční bretonské tancovačky (fest-noz), spojené s výukou tanců z celého světa v Praze. Za tímto účelem spolupracuje s českými i zahraničními hudebníky a





nahoru


logo Novoměstská radnice