logo Novoměstská radnice facebook
logo Novoměstská radnice facebook

Program

Koncert pořádá P&J Music, s. r. o., je součástí koncertní série Jazz Meets World.

Christian Sands - piano / Marvin Sewell  - kytara / Yasushi Nakamura - kontrabas / Clarence Penn - bicí 

 

Začátek 19:30 h / Velký sál

Vstupné: od 400 Kč

https://www.pjmusic-eshop.cz/jmw-2022/christian-sands-quartet/

 

Christian Sands zahraje „jako voda“ konejšivě zurčící i bouřící v peřejích.

Americká klavírní hvězda se svým kvartem představí na pražském vystoupení nejen repertoár alba Be Water s kompozicí nominovanou na Grammy. V sále Novoměstské radnice proběhne 1. listopadu oslava tvárného hudebního živlu.

Jako koncepci zatím posledního alba Be Water (2020), které může po pandemii konečně přestavit i koncertně, si Christian Sands zvolil citát herce a mistra bojových umění Bruce Lee: „Vyprázdni svoji mysl, buď bez formy a tvaru, jako voda. Nalij vodu do šálku, stane se šálkem, nalij vodu do lahve, stane se lahví… Voda může tiše plynout nebo bouřit. Buď vodou, můj příteli.“ Pro mnohotvárnost hudby jednoho z nejtalentovanějších amerických pianistů dnešní generace třicátníků platí tohle filosofující podobenství dokonale. Ostatně kritika přirovnává Sandsovu interpretaci k „tichému, ale mocnému proudu“.

Christian Sands (*1989, New Haven) prokázal svůj talent už v nejútlejším věku, lekce klavíru zahájil jako čtyřletý: „Vyrůstal jsem v domě s pianem, ve třídě s pianem a na scéně, klavír vždy tvořil zásadní část mého života. Miloval jsem jeho zvuk, pocit, když kladívka udeří do strun a možnost tvořit.“ Nepochází přitom z rodiny muzikantské, ale prostě umělecké: „Moji rodiče hráli na hudební nástroje až do střední školy, ale pak u nich převážily další zájmy. Psaní, kresba, malba, fotografování.“

Důležitou postavou byl pro Christiana pianista Billy Taylor. Nejen, že se stal mladíkovým mentorem, ale jako náctiletého ho přizval na svůj koncert ve washingtonském Kennedy Center a představil odbornému i laickému publiku. Po studiích na Manhattan School Of Music, kde se podílel i na albu Kenya Revisited Live (2009) školního Afro-Cuban Jazz Orchestra pod vedením Bobbyho Sanabrii, které bylo nominováno na Grammy, nastoupil Sands do kapely Christiana McBridea. Jako leader debutoval na triovém albu Footprints už v roce 2002.

V roli kapelníka má Sands na kontě devět alb, přičemž to poslední Be Water patří k nejvíce oceňovaným. Nejdeme na něm i skladbu Be Water II, nominovanou na Grammy v kategorii Nejlepší instrumentální kompozice. Jako sideman se podílel na deskách, resp. koncertech Christiana McBridea, Gregoryho Portera či saxofonistky Alexy Tarantino.

Christian Sands vystoupí v Praze se stejným základním kvartetem, které točilo, vedle trojice hráčů na dechové nástroje, i album Be Water. Především rozšířil svoje stálé trio o kytaristu. Absolvent studií kompozice na Roosevelt University Marvin J. Sewell (*1963) pochází z Chicaga a tak není divu, že krom jazzových má také silné bluesové kořeny. V roce 1992 se dostal do širšího povědomí publika jako člen skupiny Jack DeJohnette’s Special Edition. Později spolupracoval s osobnostmi jako George Benson, Joe Lovano, Marcus Miller, David Sanborn, Lizz Wright, Dianne Reeves a především Cassandra Wilson. Zahrál si ovšem i se symfonickými orchestry jako St. Louis Symphony či Westchester Symphony jako člen obsazení opery African Portraits skladatele a trumpetisty Hannibala Petersona. S vlastní Marvin Sewell Group vydal album The Worker’s Dance (2005).

Kontrabasista Yasushi Nakamura (*1982, Tokio, od devíti let vychovávaný v USA) spolupracuje se Sandsem už od alba Reach (2017) a lze ho považovat za pianistova dvorního sidemana. Proslavil se melodickou, přesto rytmicky tažnou hrou. Smysl pro melodičnost Nakamura rozvinul i díky tomu, že původně studoval klarinet a saxofon. Pak ho ovšem straší bratr bubeník nadchl pro rock a funk a Yasushi propadl kouzlu groovů. Vedle Sandse spolupracoval například s Wyntonem Marsalisem, Joem Lovanem, Davem Liebmanem či Emmetem Cohenem. Natočil dvě profilová alba.

Bubeník, skladatel a producent Clarence Penn (*1968, Detroit) studoval hudbu mj. na University Of Miami a později Virginia Commonwealth University, kde k jeho pedagogům a později kapelníkům patřil pianista Ellis Marsalis. Počátkem 90. let hrál v kapele zpěvačky Betty Carter, následovala angažmá u Davida Sancheze, Diany Krall nebo Stanleyho Clarka. Vydal šest kapelnických desek mj. s projektem Penn Station.

Na vystoupení Christian Sands Quartet platí i vstupenky dříve zakoupené na koncert Christian Sands Trio, několikrát posunutý kvůli epidemiologickým opatřením.





nahoru


logo Novoměstská radnice