logo Novoměstská radnice facebook
logo Novoměstská radnice facebook

Program

Výstava Tvůrčí skupiny“ založené již před 40 lety výtvarnými nadšenci z Útvaru hlavního architekta hl. m. Prahy.  Aniž to tenkrát někdo tušil, byla založena dlouhá tradice pravidelných bienále, která se opakují pravidelně po dvou letech.  Mezi prvními členy byl i tehdejší hlavní architekt města Prahy, Prof. Blahomír Borovička. Nyní je členem Tvůrčí skupiny poslední hlavní architekt města Prahy Ivo Oberstein.

Stejně jako se měnili členové, vyvíjela se i tvorba jednotlivých autorů.  Často je příznivě přijímán osobitý styl jednotlivých autorů, kterým vyjadřují své niterné pocity, a k zobrazení používají různé techniky. Výstava je tak vždy pestrá, různorodá: portréty, krajina, společenské vztahy a zátiší na jedné straně, grafika, malba na plátně i hedvábí, art protis a drobné objekty na straně druhé.

Jubilejní dvacáté bienále Tvůrčí skupiny v Novoměstské radnici se mělo konat už před dvěma lety v termínu od 7. 10. do 1. 11. 2020 / http://www.nrpraha.cz/program/1062/p-o-d-v-a-c-a-t-e/ . Díky covidové epidemii však byla výstava ukončena už třetí den po zahájení. Letošní výstavu tak členové Tvůrčí skupiny považují za pokračování výstavy dvacáté.

 

Vernisáž výstavy se koná pouze pro uzavřenou společnost, jen pro předem zvané hosty na osobní pozvánky.

 

OTEVÍRACÍ DOBA - Galerie v přízemí

út - ne 10 - 18 hodin 

mezi 12. - 13. hod 30 minut polední pauza

O vánočních svátcích a na Nový rok zavřeno.

 

VSTUPNÉ:

plné 50 Kč

snížené 20 Kč

rodinné 100 Kč

Vstup do Galerie v přízemí je z průjezdu z Vodičkovy ulice po dvou schůdcích. Pro vjezd a výjezd invalidního vozíku je možné si zapůjčit u ostrahy Novoměstské radnice ližiny /vstup do vrátnice z nádvoří vlevo/.

 

Článek:

Tvůrčí skupina 1982-2022

Dne 22. října 1982 se v Martinickém paláci na Hradčanském náměstí uskutečnila první vernisáž Tvůrčí skupiny založené patnácti nadšenci z Útvaru hlavního architekta hl. m. Prahy.  Mezi nimi vystavoval i tehdejší hlavní architekt města Prahy, Prof. Blahomír Borovička. Aniž to tenkrát někdo tušil, byla založena dlouhá tradice pravidelných bienále. Letos je to již čtyřicet let a koná se jubilejní   dvacátá výstava.

Během té doby se postupně obměňovali členové Tvůrčí skupiny. Při přijímání nových členů byl vždy sledován původní záměr, aby to byli lidé blízcí svou činností hl. m. Praze, její výstavbě, architektuře, rozvoji. Potvrzuje to i skutečnost, že současným členem je i Ivo Oberstein, poslední hlavní architekt města Prahy.

Stejně jako se měnili členové, vyvíjela se i tvorba jednotlivých autorů.  Často je příznivě přijímán osobitý styl jednotlivých autorů, kterým vyjadřují své niterné pocity, a k zobrazení použité různé techniky. Výstava je tak vždy pestrá, různorodá: portréty, krajina, společenské vztahy a zátiší na jedné straně, grafika, malba na plátně i hedvábí, art protis a drobné objekty na straně druhé.

Kromě společných výstav se členové Tvůrčí skupiny zúčastňují i výstav v komornějším obsazení, případně pořádají vlastní výstavy.

Společné výstavy Tvůrčí skupiny:

1982-2000: 1. – 10. výstava v Martinickém paláci, Hradčanské náměstí, Praha 1.

2002-2011: 11. - 15. výstava v Sále architektů, Staroměstská radnice, Praha 1.

2012-2018: 16. – 19. výstava v Galerii ABF, Václavské náměstí, Praha 1.

 

Jubilejní dvacáté bienále Tvůrčí skupiny v Novoměstské radnici se mělo konat už před dvěma lety v termínu od 7. 10. do 1. 11. 2020. Díky covidové epidemii však byla výstava ukončena už třetí den po zahájení. Letošní výstavu tak členové Tvůrčí skupiny považují za pokračování výstavy dvacáté.

Výstavu je možné si prohlédnout ve dnech 16. 12. 2022 - 15. 1. 2023 Galerie v přízemí, otevřeno út-ne 10-18 hod, vstupné plné 50 Kč, snížené 20 Kč, rodinné 100 Kč. 

 

 





nahoru


logo Novoměstská radnice