logo Novoměstská radnice facebook
logo Novoměstská radnice facebook

Program

Velký sál Novoměstské radnice

Začátek v 17 hodin

Vstup zdarma

www.pribehynasichsousedu.cz

https://www.facebook.com/PribehyNasichSousedu 

www.postbellum.cz 

 

 

Tisková zpráva

23. 1. 2023

Vzpomínky pamětníků z Prahy 2 ožijí díky audio reportážím a animaci žáků ZŠ

V pondělí 3. dubna  od 17 hodin se na Novoměstské radnici uskuteční slavnostní prezentace projektu Příběhy našich sousedů, který dětem přibližuje vzpomínky deseti proslulých i méně známých pamětníků z Prahy 2, jejichž životy významně ovlivnily dějinné události 20. století, které se odehrály na území České republiky.

Do projektu Příběhy našich sousedů, který se na Praze 2 konal již poněkolikáté, se zapojilo celkem deset žákovských týmů ze šesti základních škol. Letošní ročník probíhá díky finanční podpoře programu iKAP II – Inovace ve vzdělávání. Pod vedením svých učitelů zaznamenali pamětnická vyprávění žáci ze ZŠ Na Smetance, ZŠ Londýnská, ZŠ Kladská, ZŠ Resslova, ZŠ Slovenská a ZŠ Sázavská. V průběhu šesti měsíců žáci nejprve natáčeli vyprávění místních pamětníků a dohledávali dokumentární materiály k jejich příběhům. Ze shromážděných podkladů pak vytvořili vlastní dokumentární díla, která odborné i široké veřejnosti představí právě na slavnostní prezentaci začátkem dubna. Mezi pamětníky, jejichž osudy děti zpracovávaly, je podle regionálního koordinátora pořádající společnosti Post Bellum Jana Duchoslava velice pestrý mix osobností, a to od disidentů, lékaře, učitelky nebo dalších pamětníků, kteří se s minulý režimem museli nějak vypořádat. Děti zpovídaly například zvukového mistra Českého rozhlasu pana Tomáše Zikmunda, který již v srpnu roku 1968 v rozhlasu pracoval a ve svém příběhu zmiňuje, jak se s příchodem okupačních vojsk musel vypořádat. Další osobností, se kterou se děti potkaly, byl farář evangelické církve pan Zdeněk Šorm, který se v minulém režimu pohyboval mezi disidenty a stále vykonával svoji službu duchovního. Žáci se mimo jiných také potkaly s paní Evou Jerochimovou, která zažívala s komunisty těžkosti i díky jejímu židovskému původu. Nakonec ještě před revolucí emigrovala.

V rámci slavnostního podvečera ohodnotí odborná porota zpracovaná dokumentární díla žáků i jejich prezentace před publikem. Prezentace, kterou bude na Novoměstské radnici na adrese Karlovo nám. 1/23, 120 00 Praha 2 moderovat Libor Vacek, je přístupná veřejnosti.

O PROJEKTU:

V roce 2022 se do projektu Příběhy našich sousedů po celé ČR zapojilo 583 českých škol s více jak 3300 žáky a studenty, kteří pod vedením 644 učitelů zdokumentovali v 768 žákovských dokumentaristických týmech více než 750 pamětnických příběhů. Cílem přitom nebylo zapojit jen elitní školy a nejnadanější žáky, ale zpřístupnit touto formou moderní dějiny co nejširšímu okruhu čtrnáctiletých a patnáctiletých žáků a studentů. Žákovské dokumenty jsou dostupné na webu www.pribehynasichsousedu.cz.

PR a média: Bc. Michaela Szkála, michaela.szkala@postbellum.cz, (+420) 603 841 422
Regionální koordinátor: Bc. Jan Duchoslav, jan.duchoslav@postbellum.cz, (+420) 722 344 419

 





nahoru


logo Novoměstská radnice