logo Novoměstská radnice facebook
logo Novoměstská radnice facebook

Program

Koncert 14. ročníku festivalu japonské a soudobé hudby International Shakuhachi Festival Prague 2023.

Velký sál Novoměstské radnice 

Začátek koncertu ve 20 hodin

Vstupenky: https://goout.net/cs/listky/zen-sound-and-silence/pxds/

Ústředními postavami koncertu jsou Sakai Genshin a Saikawa Buntai, dvě důležité osobnosti japonského buddhismu. Sakai Genshin je 42. představený chrámu Myoanji v Kyotu, kde se dodnes uchovává tajemství duchovní hry na flétnu shakuhachi, tzv. Suizen.
Buddhistická liturgie shōmyō [šómjó] tvoří základ japonské hudby, nejstarší dochované notace pochází z 9. století. Od té doby žije shōmyō v různých tradicích a liniích. Saikawa Buntai je současným vrcholným představitelem sekty esoterického buddhismu Tendai, jejíž kořeny sahají právě až do počátku 9. Století. Centrum sekty Tendai leží v Ohaře nedaleko Kyota.


Ač je duchovní hudba flétny shakuhachi mnohem mladší než Tendai shōmyō, posluchači koncertu budou moci na vlastní uši zažít blízkost i vzdálenost obou tradic. Styčné body se nacházejí v mikrotonálních ornamentacích a ladění, někdy i ve výrazu.


Obě dvě, do dnešního dne, živé tradice tvoří základ japonské hudební citlivosti a úcty ke zvukům jako takovým. Tato východiska inspirovala a nadále inspirují mnohé špičkové japonské skladatele vč. Toru Takemitsua, ale i mnoho západních tvůrců – Henry Cowellem a jeho studentem Johnem Cagem počínaje.

 

 Podrobnosti: https://isfp.cz/2023/cs/udalosti/zen-ticho-a-zvuk/





nahoru


logo Novoměstská radnice